Παραμυθιά 2016

 53

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πέμπτο τουρνουά σκάκι στην Παραμυθιά. Περισσότεροι από 20 παίκτες ήρθαν και φέτος στην Παραμυθιά για να συμμετέχουν στο τουρνουά μας. Οι αγώνες ξεκίνησαν στον ανοιχτό χώρο, στο θεατράκι, τους οποίους διέκοψε η βροχή.

 

54


Μερικές από τις προηγούμενες  χρονιές ο καιρός μας έδειξε τα δόντια του αλλά δεν είχε βρέξει. Στην πρώτη παρτίδα ο Τζέγκας με τα λευκά, έπειτα από μερικές κινήσεις απέκτησε κερδισμένη θέση, ενάντια στο φίλο του Γεωργίου. Στη δεύτερη φωτογραφία φαίνεται καθαρά ότι τα λευκά έχουν ένα επιπλέον δεμένο ελεύθερο πιόνι στο γ5. Όπως έλεγε και ο Καπαμπλάνκα «οι καλοί σκακιστές γνωρίζουν ότι το κέρδος ενός πιονιού σημαίνει ότι θα κερδίσουμε στο φινάλε». Έπειτα από μερικές κινήσεις καθώς ξανακοιτάξα την παρτίδα παρατήρησα ότι για κάποιους ανεξήγητους, μυστήριους και ίσως αινιγματικούς λόγους, ο Γεωργίου είχε κερδισμένη θέση για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι είχε απομονώσει το γ πιόνι και ήταν έτοιμος να το φάει ενώ ο δεύτερος ήταν ότι είχε αιχμαλωτίσει ένα επιπλέον άλογο στο η5, δηλαδή ήταν κομμάτι πάνω.

 

Παίζοντας στη βροχή

 

Όπως καταλαβαίνετε δεν ήταν δυνατόν να σταματήσει αυτή η παρτίδα όχι εξαιτίας της «λίγης» βροχής αλλά και εάν άνοιγε η γη στα δύο! Μέσα σε αυτό το πανδαιμόνιο που επικρατούσε στη φύση, αλλά και στη σκακιέρα, τελικά πέφτει η σημαία του λευκού… Οι κανόνες το λένε καθαρά. Η παρτίδα τελειώνει αμέσως όταν πέσει η σημαία, δηλαδή ο χρόνος φτάσει στο μηδέν. Εάν τα λευκά χάσουν από χρόνο τότε χάνουν και την παρτίδα, ανεξάρτητα πόσα κομμάτια παραπάνω και εάν έχουν.

Υπάρχει όμως ένα μικρό παραθυράκι στους κανόνες το οποίο λέει ότι και να φτάσει ο χρόνος μας στο μηδέν, εάν ο ένας από τους δύο παίχτες καταφέρει να κάνει ματ, τότε κερδίσει την παρτίδα! Και ναι, ο Τζέγκας είχε καταφέρει να κάνει ματ. “Έριχνε καρέκλες” και έτσι ήταν φυσιολογικό να φύγουν οι αθλητές αμέσως μόλις τελείωσαν τις παρτίδες τους. Ευτυχώς που είχαμε μαζί μας και τον πιτσιρικά ο οποίος ενδιαφέρετε γενικά να μαζέψει το σκακιστικό υλικό σε κάθε περίπτωση. Έτσι λοιπόν αυτός κατάφερε να μαζέψει, υπομονετικά μέσα στη βροχή, όλα τα κομμάτια τα οποία είχε σκορπίσει στο έδαφος ο αέρας.

 

Η επίμαχη θέση

 

55

Πάιζουν τα λευκά


Πριν ξεκινήσει το τουρνουά, ο φίλος Τζέγκας και Γεωργίου, μου είπαν ότι είχα αναλύσει λάθος μια θέση με τακτικά στο Facebook. Εγώ βέβαια ήμουν τόσο σίγουρος ότι η θέση είναι σωστή, μιας και την είχε λύσει ο Σπιλιάδης, ο οποίος δεν χάνει τίποτα στα τακτικά, όπως ο ίδιο έχει δηλώσει. Δυστυχώς δεν γνωρίζω ποιοι έπαιξαν την παραπάνω παρτίδα ή ποιος συνέθεσε το πρόβλημα, όμως η λύση είναι η εξής:

 

PGN

 

Οι παρτίδες συνεχίστηκαν στην αίθουσα του ΦΟΠ

 

56

Οι διοργανωτές του τουρνουά είχαν προβλέψει τα πάντα και έτσι οι παρτίδες συνεχίστηκαν στον Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς. Μετά την κλήρωση του δεύτερου γύρου δύο παίχτες έλειπαν, ο Τζέγκας και ο Γεωργίου. Όταν τους πήρα τηλέφωνο μου είπαν ότι νόμιζαν πως το τουρνουά είχε τελειώσει και έτσι αποφάσισαν να πάνε για σουβλάκια. Θα γύριζαν σε περίπου μισή ώρα, χωρίς να είναι και σίγουρο αυτό. Τελικά επέστρεψαν για να παίξουν στον τέταρτο γύρο.

 

Το τουρνουά των μικρών κύλισε πιο ομαλά

57

 

Έπειτα από τον πέμπτο γύρο ο Δαμηλάκος και ο Τομαράς ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση με 4 βαθμούς. Έτσι λοιπόν έγινε ένας μικρός τελικός μεταξύ τους και τελικά επικράτησε ο Δαμηλάκος. Η τρεις πρώτοι είναι οι κάτωθι:

Δαμηλάκος Δονάτος (4)

Τομαράς Χρήστος (4)

Ανδρέου Λευτέρης 3 ½

Φυσικά πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συμμετέχοντες, παίχτες και συνοδούς, οι οποίοι διέθεσαν ένα Κυριακάτικο απόγευμα του Αυγούστου για να έρθουν κοντά με το κορυφαίο επιτραπέζιο παιχνίδι, το σκάκι.

58

 

Ο κ. Θόδωρος μοίρασε αναμνηστικά διπλώματα σε όλους, ώστε να έχουν όλοι κάτι να θυμούντε.

 

Μπέρδεμα με τις ημερομηνίες

 

Αν και είχαμε ανακοινώσει πολύ νωρίτερα το τουρνουά σκάκι στο θεατράκι στην Παραμυθιά, για τους δικούς της λόγους, η Πρέβεζα έκανε τις ετήσιες καλοκαιρινές της εκδηλώσεις την ίδια μέρα, Κυριακή. Σε γενικές γραμμές θα ήταν καλό να μην συμπίπτουν οι σκακιστικές δραστηριότητες, ώστε να έχει ο κόσμος τη δυνατότητα να παίζει σε όλες.

 

Καινούργιοι φίλοι

 

Φυσικά δεν έλειψαν και οι καινούργιοι φίλοι. Το σκάκι, εκτός των άλλων είναι ένα κοινωνικό παιχνίδι, το οποίο φέρνει τους ανθρώπους κοντά μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν κάναμε καινούργιους φίλους και τους υποσχεθήκαμε ότι μπορούν να έρχονται να παίζουν σκάκι στο νέο Σκακιστικό Σύλλογο το οποίο θα δημιουργήσουμε στα Γιάννενα. Ο νέος Σύλλογος θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 15 Σεπτέμβρη.

 

Δυνατό ξεκίνημα για το χειμώνα

 

Έτσι λοιπόν και αυτό το τουρνουά στο θεατράκι της Παραμυθιάς ήταν ένα δυνατό ξεκίνημα για το χειμώνα. Τα μαθήματα σκάκι στον ΦΟΠ θα ξεκινήσουν και πάλι στις αρχές Οκτωβρίου. Επίσης ελπίζουμε ότι φέτος θα δραστηριοποιηθεί και πάλι η Ηγουμενίτσα, το πιο σημαντικό σημείο ώστε να γίνονται οι αγώνες της Δυτικής Ελλάδας.

 

Ο πιο τυχερός απ’ όλους...

 

Ο πιο τυχερός από όλους τους συμμετέχοντες ήταν ο Θεόφιλος με το δύσκολο επίθετο. Στον πρώτο γύρω πήρε bye δηλαδή κέρδισε  βαθμό χωρίς να αγωνιστεί. Σε έναν από τους γύρους έπαιζε με τον Τζέγκα ο οποίος έφτασε με καθυστέρηση 3 λεπτών. Αυτή ήταν μια σημαντική καθυστέρηση μιας και ο κάθε παίχτης, για την ολοκλήρωση όλων των κινήσεων, έχει 10 λεπτά συνολικά.

Επίσης στην προτελευταία του παρτίδα βρίσκονταν με ένα καθαρό κομμάτι κάτω αλλά ο αντίπαλός του έχασε από χρόνο. Ο μεγάλος Σωτήρης Παπαϊωάννου είχε κάνει αποφασιστικές δηλώσεις πριν το τουρνουά, ότι δηλαδή το βράδυ θα έπινε από την κούπα. Ο μπαγάσας το πέτυχε! Μόνο που δεν κέρδισε αυτός την κούπα… Σίγουρα όμως τα πήγε πολύ καλύτερα από πέρυσι και άρχισε να βλέπει τους αντιπάλους του στα μάτια. Θα καταφέρει του χρόνου να ανέβει στο βάθρο;

Και φυσικά ανάμεσα στους συμμετέχοντες του πρώτου γκρουπ ήταν η Κευσίκογλου Πετρούλα η οποία έρχεται σταθερά στο τουρνουά μας. Δυστυχώς για λίγο έχασε το μετάλλιο ο Νταής ο οποίος είχε δυνατότητες να ανέβει στο βάθρο.

 

Οι τρεις πρώτοι νικητές

 

Χατηιωαννλιδης Θεόφιλος (5)

Κωστούλας Βαγγέλης 3 ½

Δαμηλάκος Ηλίας 3 ½

 

Ακολουθούν φωτογραφίες

 

59

 

60

 

61

 

62

 

63

 

64

 

65

 

66

 

67

 

68

 

69

 

Σωτήρη, που θα γίνει του χρόνου το τουρνουά;;

 

70

 

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το επίσημο γκρουπ της σελίδας μας στο Facebook και να δείτε πιο καθαρές φωτογραφίες. Παρακαλώ πατήστε εδώ.

 

Save

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη