Τέταρτος γύρος

121

Στο Αζερμπαϊτζάν συνεχίζετε η Σκακιστική Ολυμπιάδα όπου οι γυναίκες νίκησαν τις Ελβετίδες 2,5-1,5 και οι άνδρες ήρθαν ισόπαλοι με τους ισχυρούς Γάλλους 2-2.

 

Στην φωτογραφία βλέπουμε τον Θάνο Μαστροβασίλη. Την φωτογραφία έβγαλε ο Αντρέας Κοντοκάνης. Μπορείτε να δείτε πολλές υπέροχες φωτογραφίες από τον Αντρέα εάν επισκευθείτε τη σελίδα του στο Fliker - πατώντας εδώ.

Η ομάδα της Κύπρου έχασε από το Κατάρ με 2,½ - 1,1/2 . Τα υψηλά ΕΛΟ του Κατάρ δεν τρόμαξαν του Κύπριους, όμως τελικά ο Michaelides δεν τα κατάφερε στην πρώτη σκακιέρα με τον GM Al-Modiahki.

 

Pavlidou - Georgescu

122

Παίζουν τα λευκά

 

Αυτή πραγματικά είναι μια παρτίδα μοντέλο. Τα λευκά πήραν τον έλεγχο της ανοιχτής στήλης, έβγαλαν το ελεύθερο πιόνι και τελικά κατάφεραν να επιτεθούν με επιτυχία στον μαύρο βασιλιά; Σοβαρά τώρα ποιος σκακιστής θα μπορούσε να ονειρευτεί ότι θα παίξει μια τέτοια παρτίδα και τελικά θα τα κατάφερνε;

Είναι μια από τις παρτίδες που όταν τελειώνουν λες απλώς ΟΥΑΟ! Κατερίνα από ποιόν πλανήτη έχεις έρθει καλή μου, γιατί σαν γήινη δεν παίζεις σίγουρα! :)

 

PGN

 
 

Στην τρίτη σκακιέρα των αντρών ο Fressinet προσπάθησε λίγο να τα μπερδέψει στον Μπανίκα αλλά δεν κατάφερε και τίποτα ουσιαστικό. Στην πρώτη σκακιέρα ο Παπαϊωάννου άλλαξε ότι αλλάζοντας πάνω στη σκακιέρα και ανάγκασε τον MVL σε λευκή, αναίμακτη, ισοπαλία.

Ο Ταλ είχε πει ότι είναι εγκληματικό να παίζει κάποιος για ισοπαλία με τα λευκά. Βέβαια τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά όταν κάποιος τα μελετάει έξω από τι σκακιέρα, έξω από το χορό. Επίσης τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν παίζεις για την πάρτη σου και διαφορετικά όταν παίζεις για την ομάδα σου.

 

9

 

Επίσης για ποιόν λόγο να παίξουν για νίκη, μήπως θυμάται κανείς ότι είχαν κερδίσει τη Ρωσία πριν μερικά χρόνια; Ή μήπως θα τους καλέσει ο Παυλόπουλος στο Προεδρικό μέγαρο, αφήνοντάς τους να βγάλουν σέλφι, κερνώντας τους αναψυκτικά; Μην ανησυχείτε όμως παιδιά, τώρα με το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα και όλοι να μιλάνε για σκάκι!

Την υπόλοιπη μισή αντρική ομάδα στελώχώνουν τα αδέρφια Μαστροβασίλη. Οι παρτίδες έληξαν ισόπαλες αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως δείχνουν εκ πρώτης όψεως. Οι παρτίδες ήταν τρομερά μαχητικές, “πατώντας” όλα τα κουμπιά ευχαρίστησης σε εμάς τους αιμοδιψείς, που θέλουμε να βλέπουμε θέαμα, θυσίες και ανατροπές σε κάθε παρτίδα.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να μαθαίνετε τα πάντα για το σκάκι μέσα από το www.chessgames.gr .

 

Maze - D. Mastrovasilis

123

Παίζουν τα λευκά

 

Ο Δημήτρης από την αρχή της παρτίδας κράτησε τα κομμάτια του στη σκακιέρα, Ιδ7, δείχνοντας τα δόντια του στον αντίπαλό του. Η τελευταία κίνηση του Δημήτρη, το 18...η5 όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, είναι μια πολύ μαχητική και φιλόδοξη κίνηση. Εάν περάσει, δηλαδή εάν ο λευκός ίππος πάει πίσω, τότε τα μαύρα θα έχουν θεσάρα και θα παίζουν για νίκη.

Δεν νομίζω ότι ο Γάλλος παίχτης είχε δει την θυσία που έπαιξε πιο πριν. Εάν το είχε δει πιο πριν ή το είχε σχεδιάσει πριν τον αγώνα, νομίζω ότι μπορούμε να δώσουμε ένα εξιτήριο από τη γη στο παλικάρι και να τον στείλουμε κατευθείαν κάποιου εκεί έξω στο γαλαξία. Για τη γη δεν μας κάνεις, δεν πληρεί τις προϋποθέσεις

Δηλαδή σοβαρά, σχεδίαζε να παίξει τη βασίλισσα του στο ζ3 και έπειτα στο θ1, ώστε να σπρώξει το θ πιόνι, έπειτα να μαντέψει την κίνηση η5 η οποία δεν είναι δική του κίνηση και τέλος να πετάξει τον ίππο στο η6;

 

125


Φαντάζομαι ότι ο Δημήτρης καθώς και υπόλοιποι Έλληνες οι οποίοι βρίσκονταν εκεί γύρο αναφώνησαν “από που ήρθε αυτό”; Θα ήθελα να ήμουν εκεί και να ρωτούσα το Γάλλο παίχτη: “ρε φιλαράκι, με τι είσαι ντοπαρισμένος;;”

Φυσικά ο Έλληνας διεθνής παίχτης ένοιωσε ότι το η6 απειλείται και έτσι προσπάθησε να το προστατεύσει. Θα μπορούσε να το κάνει με την κίνηση ίππος ε6 ή την κίνηση βασίλισσα ζ6. Αυτό τώρα φαίνεται εύκολο σε εμάς που καθόμαστε στον καναπέ μας αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο γι’ αυτόν που κάθετε στην σκακιέρα και χτυπάει το ρολόι του.

124

Παίζουν τα μαύρα

 

Φυσικά ο Μαστροβασίλης δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια και έτσι εξαπέλυσε μια τρομερή αντεπίθεση με το αποκορύφωμά της στην 33 κίνηση, την οποία βλέπετε στο διάγραμμα. Έπειτα από το τρομερό τακτικό χτύπημα η παρτίδα είναι τουλάχιστον ισορροπημένη και ίσως λίγο καλύτερη για τα μαύρα.

 

PGN

 
 

Ο Ήρωας

127

Παίζουν τα λευκά

 

Ο ήρωας όμως του τέταρτου γύρου ήταν ο Θάνος Μαστροβασίλης, ο οποίος τελείωσε τελευταίος, παίζοντας μια εξαιρετική παρτίδα όπως η προηγούμενη. Η θέση των μαύρων, όπως βλέπουμε παραπάνω είναι λίγο καλύτερη. Τα μαύρα έχουν καλύτερο αξιωματικό στο β6 και περισσότερες δυνατότητες με τους ίππους τους. Όλα δείχνουν ότι η παρτίδα θα πάει “καροτσάκι” και στο τέλος τα μαύρα θα κερδίσουν.

Η τελευταία κίνηση του Θάνου, ο ίππος από το η8 πάει στο ε7, φαίνεται πολύ δυνατή και μάλλον οι περισσότεροι από εμάς θα την κάναμε. Τότε ξαφνικά τα λευκά παίζουν την κίνηση αξιωματικός τρώει στο θ6!! Μα καλά τι ρίχνουν μέσα στο πρωινό γάλα των Γάλλων;; Άλλη μια θυσία, από το πουθενά, η οποία έρχεται να ταράξει τα νερά στη σκακιέρα βάζοντας τα μαύρα αυτή τη φορά στην πρέσα.

128

Παίζουν τα μαύρα


Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται και έτσι ο Θάνος βρήκε στη θέση του παραπάνω διαγράμματος το τακτικό χτύπημα το οποίο του δίνει δυνατότητες να σώσει την παρτίδα και τελικά τα κατάφερε!

 

PGN

 

Η Ρωσία “σκόνταψε” στην Ουκρανία.

ΈνααπόταπιοσημαντικάματςήταναυτόΡωσίας - Ουκρανίας, μιαςκαιοιδύοαυτέςομάδεςαγωνίζοντανγιατηνπρώτηθέση. Ηπρώτηκίνησηέγινεεκτόςσκακιέρας, μιαςκαιοΚαριάκινδενέπαιξεσεαυτότοματς. ΓιαόσουςδενγνωρίζουνοΚαριάκινέχειγεννηθείκαιέχειμεγαλώσειστηνΟυκρανία, αλλάέχειπάρειΡωσικήυπηκοότητακαιγιαυτότολόγοεκπροσωπείπλέοντηΡωσία.

Σεαυτότοματςήτανημέρατωνμαύρωνμιαςκαιόλεςοινίκεςσημειώθηκανμεταμαύρα! ΤελικάεπικράτησεηΟυκρανίαμε 2,½ - 1,½ .

Τοαναπάντεχο!

ΜιαάλλησημαντικήνίκηπέτυχεηυπουργόςΟικονομικώνΡάιζνιτσε-ΌζολααπότηΛετονίαενάντιαστηνΚινέζαΠαγκόσμιαΠρωταθλήτριαΧουΓιφάνστηνπρώτησκακιέρα.

 

129

Ηυπουργόςμετο 2250 ΕΛΟκατατρόπωσετοαστέριτων 2650 ΕΛΟ. Όμωςέτσιείναιτοσκάκι, όλοιμπορούνναχάσουναπόόλους. ΌπωςείχεπειΜαστροβασίληςόλοιέχουντοποσοστότους”.

 

PGN

 

5η Αγωνιστική

Τώρα, για την 5η αγωνιστική, η Εθνική ομάδα των ανδρών αντιμετωπίζει τη Σιγκαπούρη η οποία έχει μέσο όρο ΕΛΟ 2466. Οι γυναίκες παίζουν με τη Σλοβενία η οποία έχει μέσο όρο ΕΛΟ 2197. Η Κυπριακή ομάδα αγωνίζεται με τη Ναμίμπια, με μέσο όρο ΕΛΟ 1958. Αύριο, δυστυχώς για εμάς, θα υπάρχει ρεπό από το επίσημο πρόγραμμα των αγώνων.

Άντε παιδιά οι αγώνες έξουν ξεκινήσει, παρακολουθίστε τους πατώντας εδώ.

 

Save

Save

Save

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη