Απολογισμός

153

Έπειτα από ένα δραματικό τελευταίο γύρο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα. Η Ουκρανία...

 

 

Φωτογραφία από την Maria Emelianova

… επίσης έκανε ένα εκπληκτικό τουρνουά, καταφέρνοντας να κερδίσει τη Σλοβενία στον τελευταίο γύρο, αλλά αυτό ήταν αρκετό μόνο για το αργυρό μετάλλιο. Και οι δύο ομάδες, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία σημείωσαν από 20 βαθμός, αλλά η Αμερική χάρη στα καλύτερα κριτήρια ισοβαθμίας κατάφερε να κερδίσει το χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο, το οποίο είχε να κέρδισε από το 1976. Η Ρωσία τερμάτισε στην τρίτη θέση, παρά το γεγονός ότι ήταν το φαβορί.

154

 

Η 42η Σκακιστική Ολυμπιάδα ξεκινήσει στο Μπακού στις 2 Σεπτεμβρίου. Ήταν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός για το Αζερμπαϊτζάν. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 181 ομάδες στην ανοιχτή κατηγορία και 142 ομάδες στην κατηγορία των γυναικών, οι οποίες εκπροσώπησαν 175 χώρες. Αυτό είναι ένα ιστορικό ρεκόρ για την Ολυμπιάδα Σκακιού.

 

155

Φωτογραφία από τον Ανδρέα Κοντόκανη

 

Η ημι - επαγγελματική Ελληνική ομάδα έκανε επίσης μία φανταστική Ολυμπιάδα, τελειώνοντας το τουρνουά των 11 γύρων χωρίς καμία ήττα! Αυτή και η Αμερικανική ομάδα ήταν οι μόνες αήττητες. Η μυστική στρατηγική των Ελλήνων ήταν ένα κάνουν ισοπαλία με τα λευκά και να πιέζουν με τα μαύρα κομμάτια. Φυσικά αυτό είναι μισό αστείο και μισή αλήθεια. :-)

Χωρίς να γνωρίσει την ήττα τελείωσε τους αγώνες της η Εθνική ομάδα των ανδρών στο σκάκι καθώς στο τελευταίο της αγώνα με την ομάδα της Ουγγαρίας έκανε ισοπαλία χάρις στη νίκη του Στέλιου Χαλκιά. Ο Στέλιος με απόδοση 2739 είναι σίγουρα ο MVP της Εθνικής μας ομάδας. Η Ελλάδα κατέλαβε την 18η θέση ανάμεσα στις 180 Εθνικές ομάδες που έπαιξαν στο τουρνουά.

Ότι συμβαίνει μπορείτε να το μαθαίνετε από το www.chessgames.gr

Η γυναικεία Εθνική ομάδα τερμάτισε στην 49η θέση ανάμεσα σε 140 Εθνικές ομάδες. Η Εθνική ομάδα της Κύπρου κατετάγη στην 117η θέση. Η Κυπριακή ομάδα έχει κι αυτή στη σύνθεσή της πολύ νεαρούς σκακιστές, όπως και η γυναικεία ομάδα, οπότε θα έχουν σίγουρα περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία τερμάτισε στην 6η θέση έπειτα από 10 χρόνια δουλειάς με το Στράτο Γρίβα, ο οποίος δηλώνει χαρούμενος για την απόδοση των αθλητών του. Επίσης να σημειώσουμε ότι ο αθλητής του, IM Sami Khader, κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στην πέμπτη σκακιέρα με το εκπληκτικό 8/8 και στην φοβερή απόδοση των 2932. Μπράβο Στράτο!

 

156

Φωτογραφία από το επίσημο site

 

Στην κατηγορία των γυναικών η Κίνα συγκέντρωσε 20 βαθμούς και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Η πρώτη θέση κρίθηκε στον τελευταίο γύρο, όπου η Κίνα αντιμετώπιζε τη Ρωσία και οι Κινέζες σκακίστριες κατάφεραν να κερδίσουν. Έτσι ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Οι γυναίκες από την Πολωνία ισοβάθμησαν με τις γυναίκες από την Ουκρανία συγκεντρώνοντας 17 βαθμούς, όμως η Πολωνία, σύμφωνα με τα κριτήρια, κέρδισε το αργυρό μετάλλιο.

157

Φωτογραφία από το επίσημο site


Στη φωτογραφία βλέπουμε τον GM Jobava Baadur από τη Γεωργία, με απόδοση 2926. Αυτός στέκεται στη μέση της φωτογραφίας και κέρδισε το χρυσό ατομικό μετάλλιο στην πρώτη σκακιέρα. Έπειτα ο GM Dominguez Perez Leinier από την Κούβα με απόδοση 2839, όποιος στέκεται αριστερά κέρδισε το ασημένιο και δεξιά GM Caruana Fabiano ο οποίος αγωνίζονταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με απόδοση 2838, ο οποίος κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο. Την καλύτερη απόδοση του τουρνουά έκανε ο GM Volokitin Andrei με απόδοση 2992 (!), ο οποίος έπαιξε στην πέμπτη σκακιέρα.

 

158

 

Το καλύτερο παιχνίδι της Ολυμπιάδας παίχτηκε στον όγδοο γύρο, μεταξύ του Jobava – Ponomariov. Τα λευκά χαρούμενα θυσιάζουν τον ίππο τους στο ζ 5 ώστε να αιχμαλωτίσουν τον αξιωματικό στο ε7. Τα μαύρα αποδέχθηκαν την προσωρινή θυσία, διότι έπειτα από τις κινήσεις 15.Nf5 exf5 16.Rxe7 Be6, μπορούμε να δούμε τη θέση στο διάγραμμα παρακάτω. Φαίνεται ότι ο πύργος των λευκών έχει παγιδευτεί στο ε7 και τα μαύρα μπορούν να τον απειλήσουν με διαφορετικούς τρόπους, όπως να πάνε το βασιλιά στο ζ8, τη βασίλισσα στο δ8 ή τον ίππο στο γ6. Έτσι τα μαύρα ήταν χαρούμενα με αυτή τη θέση.

 

159

Παίζουν τα λευκά

Εσείς τι λέτε; Ο πύργος στο ε7 έχει παγιδευτεί ή μήπως τα λευκά έχουν ένα ισχυρό τακτικό χτύπημα εδώ; Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη συνέχεια για τα λευκά;

 

PGN

 

Έτσι η 42η Σκακιστική Ολυμπιάδα τελείωσε. Η επόμενη Ολυμπιάδα θα γίνει το 2018 στη Γεωργία και το 2020 στη Ρωσία. Το επίσημο site της Ολυμπιάδας βρίσκετε εδώ.

Μπορείτε να διαβάσετε την αναφορά του 9ου γύρου πατώντας εδώ.

Μπορείτε να διαβάσετε την αναφορά του 4ου γύρου πατώντας εδώ.

 

 

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη