Η σειρά ενός παίκτη

Ζάρια

 

Catan pic 6.4.6.3.1

 

Η σειρά ενός παίχτη ξεκινάει αμέσως μόλις τελειώσει η σειρά του προηγούμενου παίχτη. Ξεκινάει ρίχνοντας τα ζάρια.

Σημείωση: Υπάρχουν μερικές κάρτες ανάπτυξης οι οποίες μπορούν να χρησημοποιηθούν πριν το ρήξιμο των ζαριών. Για παράδειγμα η κάρτα του ιππότη και του αλχημιστή. Ο αλχημιστής είναι μια κάρτα στην επέκταση Ιππότες με την οποία μπορείτε να ελέγξετε ακριβώς το αποτέλεσμα μου θα έρθει στα ζάρια και απλά να το ανακοινώσετε, πλάκα δεν έχει; :-)

 

2. Υλικά

 

Αυτός που κάνει την τράπεζα θα πρέπει να μοιράσει τα ανάλογα υλικά. Πρέπει να δόσουμε προσοχή στο άθρισμα των δύο ζαριών, δηλαδή εάν έρθει 3 και 5, το άθρισμα είναι 8. Έπειτα όποιος παίχτης έχει οικισμό σε εξάγωνο το οποίο έχει τον αριθμό 8 θα πάρει μία πρώτη ύλη από αυτό το εξάγωνο.

 

3. Εμπόριο

 

Catan pic 6.4.6.3.2

 

Ο κάθε παίχτης στη σειρά του μπορεί να κάνει εμπόριο. Το εμπόριο είναι η μεταπώληση υλικών αγαθών ή υπηρεσιών με επιδίωξη το κέρδος. Το εμπόριο στο Κατάν είναι πολύ σημαντικό για τη νίκη και μπορεί να γίνει είτε με την τράπεζα είτε με τους υπόλοιπους παίχτες.

Όταν είναι η σειρά ενός παίχτη, τότε μόνο αυτός μπορεί να κάνει εμπόριο και να προτείνει συναλαγές. Με την τράπεζα τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Στους υπόλοιπους παίχτες θα πρέπει να προτείνει κάτι και να ζητήσει κάτι ως αντάλαγμα. Δηλαδή να πει δίνω πέτρα και ζητάω στάχυ.

Σημείωση: Χρησημοποίησε το εμπόριο έξυπνα, στρατηγικά και επιθετικά.

Έξυπνα: Το εμπόριο πρέπει να βοηθάει εσένα να προχωράς περισσότερο από τους αντιπάλους σου.

Στρατηγικά: Αντάλαξε κάρτες με έναν παίχτη που έχει 3 ή λιγότερους βαθμούς από εσένα.

Επιθετικά: Ζήτα 2 ή 3 κάρτες για 1 μόνο ως αντάλαγμα.

 

4. Χτήσιμο

 

Catan pic 6.4.6.3.3

 

Καλό θα είναι να κάνει κάποιος πρώτα τις απαραίτητες συναλαγές μέσο του εμπορίου και έπειτα να χτίσει αυτά που θέλει να χτήσει. Για παράδειγμα εάν κάποιος χτίσει έναν δρόμο και έχει άλλες 4 κάρτες στο χέρι του και πει ότι θέλω πρόβατο και δίνω πέτρα, είναι σαφές ότι θέλει να κάνει οικισμό. Οι υπόλοιποι παίχτες θα αξιολογίσουν διαφορετικά την κατάσταση και ίσως να μην κάνουν την ανταλλαγή διότι ο εν λόγο οικισμός μπορεί να τους περιορίζει τα δικά τους σχέδια.

Στην αντίθετη περίπτωση εάν κάποιος ζητήσει προκαταβολικά ένα πρόβατο δίνοντας πέτρα. Τότε δεν είναι ξεκάθαρο εάν θέλει να πάρει κάρτα ανάπτυξης, να κάνει καράβι (στους θαλασοπόρους) ή να φτιάξει έναν ιπότη (στους Ιπότες).

Σημείωση: Στην αρχή είναι πιο δύσκολο για κάποιον να συνδιάσει 4-5 κάρτες μαζί και να σκεφτεί πώς να τις χρησημοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτό χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση, εμπειρία, καλή μνήμη και δημηουργικότητα. Θεωρώ ότι θα μπορέσετε να συνδιάζετε τις κάρτες έπειτα από τις πρώτες 50 ολοκληρομένες παρτίδες.

 

Κάρτες ανάπτυξης

 

Catan pic 6.4.6.3.4

 

Οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει μια ή περισσότερες κάρτες προόδου στη σειρά του. Για να την αποκτήσει θα πρέπει να πληρώσει ένα πρόβατο, μια πέτρα και ένα στάχυ.

Γενικά θα πρέπει να αποφεύγεις να πέρνεις κάρτες ανάπτυξης, τουλάχιστον στην αρχή του παιχνιδιού, διότι το πιθανότερο είναι να πάρεις ένα στρατιώτη. Αυτός ο στρατιότης δεν σε βοηθάει να φτιάξεις τον μεγαλύτερο στρατό και δεν αξίζει περισσότερο ούτε το ίδιο με τις 3 κάρτες που μώλις σπατάλισες.

Ειπάρχουν 25 τέτοιες κάρτες. Η καλύτερη κάρτα είναι η μονόπολη, αλλά είναι σπάνια κάρτα. Οι πόντοι νίκης είναι οι καλύτερες κάρτες ανάπτυξης, αλλά είναι επίσης δύσκολο να τις πετύχεις. Ακολουθούν τα στατηστικά:

Στρατιώτης: 48%
Μονοπώλειο: 12%
Φτιάξε δρόμο: 12%
Yearof Plenty: 12%
Βαθμός νίκης: 16%

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed

Hot news

English read more

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

sqarbgzh-CNfrdehiitjakoptrorusrestr

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη