Στρατηγική

Η στρατηγική είναι ένα από τα ποιο σημαντικά στοιχεία ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε σε όλα τα παιχνίδια.

1. Σκοπός

 

Catan pic 6.4.6.4.1

 

Το παιχνίδι τελειώνει εάν ένας παίχτης καταφέρει να συγκεντρώσει 10 ή περισσότερους πόντους στη σειρά του. Έτσι λοιπόν όλες οι ενέργειες πρέπει να γίνονται με αυτό το στόχο!

 

2. Πηλός – τούβλα

 

Ο πηλός είναι το πιο σημαντικό υλικό στο βασικό Κατάν, διότι υπάρχουν μόνο 3 κομμάτια πηλού Υπάρχουν 4 κομμάτια από τα άλλα υλικά. Έτσι η σπανιότητα του πηλού τον κάνει πιο πολύτιμο στην αρχή!

Ένα τούβλο είναι απαραίτητο για έναν οικισμό, από τα 4 υλικά. Όμως είναι πολύ σημαντικό για να φτιάξουμε δρόμου· χρειάζεται ένα τούβλο και ένα ξύλο.

Σημείωση: Οι δρόμοι και οι οικισμοί είναι πάρα πολύ σημαντικοί για να επεκταθείς και να κερδίσεις.

Σημείωση 2: Ο μεγαλύτερος δρόμος δίνει 2 βαθμούς νίκης.

Σημείωση 3: Έτσι λοιπόν ο πηλός είναι πιο σημαντικό υλικό από τα άλλα 3 και αυτό θα πρέπει να το θυμάστε καθώς κάνετε ανταλλαγές.

Σημείωση 4: Προς το τέλος του παιχνιδιού χάνει ένα μέρος από την αξία του

Ξύλο: Το ξύλο είναι επίσης πολύ σημαντικό, αλλά όχι τόσο σημαντικό όσο ο πηλός, διότι υπάρχουν 4 κομμάτια ξύλου ενώ 3 πηλού

 

3. Τοποθέτηση οικισμών

 

Catan pic 6.4.6.4.2

 

Αυτή είναι η πρώτη και πιο σημαντική απόφαση στο Κατάν. Εάν βάλεις οικισμούς αντιδιαμετρικά σε ένα πολύγωνο, τότε μπορείς να τοποθετηθούν μέχρι 2.

 

3.1. Σειρά τοποθέτησης

 

Εάν παίζεις πρώτος ή δεύτερος θα πρέπει να τον τοποθετήσεις στην καλύτερη δυνατή θέση. Το βέλτιστο είναι να έχει 3 διαφορετικά υλικά. Η καλύτερη θέση είναι να έχει πηλό ή ξύλο ή και τα δύο! Εάν έχει πηλό ή ξύλο και σιτάρι και στάχυ, τότε είναι επίσης εντάξει.

Ο συνολικός αριθμός των τελειών και στα 3 κεραμίδια θα πρέπει να είναι 12 ή 13.

Για παράδειγμα ένα σημείο με πηλό, ξύλο και πρόβατο με τα νούμερα 5, 6 και 9 είναι ένα καταπληκτικό σημείο. Οι δύο πρώτοι παίχτες θα πρέπει να ακολουθούν αυτό τον κανόνα.

Ο τρίτος και ο τέταρτος παίχτης πρέπει να στοχεύσουν σε πόρους που είναι σπάνιοι στο παιχνίδι. Χρησιμοποιώντας αυτούς τους σπάνιους πόρους θα μπορούν να κάνουν καλύτερες ανταλλαγές.

Επίσης ο τρίτος και ο τέταρτος παίχτης θα πρέπει να προσπαθήσει να επεκταθεί σε κάποιο λιμάνι. Θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση σε κάποιο λιμάνι 2:1, στο οποίο θα πρέπει να επιδιώξουν να επεκταθούν.

 

3.2. Δεύτερος Οικισμός

 

Προσπάθησε να μην τοποθετήσεις τον δεύτερο οικισμό σου έτσι ώστε να παίρνεις τα ίδια στοιχεία. Μην τοποθετείς τους οικισμούς σου στα ίδια νούμερα, διότι θα αυξάνονται πολύ γρήγορα οι κάρτες σου και υπάρχει περίπτωση να τις χάσεις με το 7.

Εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα υπάρχει όταν έχεις λιμάνι 2:1.

Τελική σημείωση: Η τοποθέτηση των οικισμών διαφέρει από παιχνίδι σε παιχνίδι, διότι εξαρτάτε και από τους υπόλοιπους παίχτες.

 

4. Πώς να κερδίσεις;

 

Catan pic 6.4.6.4.3

 

Υπάρχουν 2 βασικοί διαφορετικοί τρόποι για να κερδίσεις. Επίσης υπάρχει και ένας τρίτος, ο οποίος είναι συνδυασμός των δύο αρχικών.

 

4.1. Τρόπος 1

 

Φτιάξε όσους περισσότερους οικισμούς μπορείς και πάρε τον μεγαλύτερο δρόμο. Αρχικά φτιάξε οικισμούς όσους περισσότερους και όσο πιο γρήγορα μπορείς. Ίσως να κάνεις μια μικρή «παύση» φτιάχνοντας 1-2 πόλεις. Όταν έχεις 6-7 βαθμούς πίεσε για να πάρεις τον μεγαλύτερο δρόμο.

Σημείωση: Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχεις πολλούς πηλούς και ξύλα Επίσης είναι σημαντικό να έχεις πολύ χώρο γύρο σου για να επεκταθείς κατάλληλα.

Σημείωση 2: Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεσαι πολύ πέτρα ή στάχυ.

 

4.2. Τρόπος 2

 

Φτιάξε πολλές πόλεις και πάρε τον μεγαλύτερο στρατό. Αυτή η στρατηγική απαιτεί να έχεις φτιάξει τον οικισμό σου κοντά σε πέτρα και στάχυ.

Καλό θα είναι να έχεις τοποθετήσει τον οικισμό σου κοντά σε λιμάνι ή να έχει κοντά κάποιο εξάγωνο με πρόβατο, στάχυ ή πέτρα.

Έπειτα προσπάθησε να φτιάξεις οικισμούς ή να πάρεις κάρτες ανάπτυξης. Σημείωση: η κατάκτηση του μεγαλύτερου στρατού είναι πολύ πιο δύσκολη από την κατάκτηση του μεγαλύτερου δρόμου. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αρχίσεις να χτίζεις το στρατό πολύ νωρίς στο παιχνίδι. Πρώτα φτιάξε 1-2 πόλης και μόνο έπειτα από αυτό προσπάθησε να φτιάξεις οικισμούς.

Σημείωση: Να θυμάσαι ότι μπορείς να παίξεις με το ληστή πριν ρίξεις τα ζάρια!

 

5. Κάρτες

 

Μέτρησε τις κάρτες με ακρίβεια. Θα πρέπει να προσέχεις προσεκτικά τι κάρτες έχει ο αντίπαλό σου και τι κάρτες παίρνει από τα ζάρια.

Δώσε σημασία στις συναλλαγές που κάνουν. Αυτό δίνει πληροφορίες για το τι θέλουν να κάνουν, ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά τους.

 

6. Κυνήγα τον ισχυρό

 

Πρέπει να κοντράρεις πάντα τον πιο ισχυρό, διότι εάν αφήσεις έναν παίχτη ανενόχλητο και κοντράρεις τον λάθος παίχτη, ο άλλος θα αναπτυχθεί επικίνδυνα.

 

7. Το μαγικό επτά

 

Catan pic 6.4.6.4.4

 

Όταν κάποιος έχει κοντά στους 7 βαθμούς, χωρίς να έχει το μεγαλύτερο δρόμο ή στρατό, τότε είναι πολύ κοντά στο να κερδίσει το παιχνίδι. Θα αρχίσει να παράγει πρώτες ύλες πολύ πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους.

Σε αυτό το σημείο θέλεις να ανταλλάξεις όσο λιγότερες κάρτες γίνετε, διότι ο αντίπαλος σου θα προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα. Σημείωση: Πρόσεχε πότε περνάς τους 7 βαθμούς, διότι οι αντίπαλοί σου θα επικεντρωθούν σε εσένα και θα σε κυνηγήσουν με το ληστή.

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed

Hot news

English read more

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

sqarbgzh-CNfrdehiitjakoptrorusrestr

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη