Η θεωρία στο μέσο της παρτίδας

 

 

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη θεωρία στο μέσο της παρτίδας την έχω χωρίσει, σύμφωνα με τη δυναμικότητα ΕΛΟ, σε πέντε κατηγορίες. Το ΕΛΟ είναι μία αντικειμενική παράμετρος που χρησιμοποιούμε παγκοσμίως για να μετρήσουμε τη δυναμικότητα των σκακιστών.

 

Το πρόβλημα της ημιμάθειας

 

Πολλές φορές ένας σκακιστής μπορεί  να είναι βαθμολογία γύρω στο 1600 αλλά να μην ξέρει μερικά πράγματα που θα έπρεπε να γνωρίζει κάποιος στο επίπεδο του 1.400.Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μερικές φορές  ένας παίκτης μπορεί να ανεβάσει τη βαθμολογία του χρησιμοποιώντας κάποιες πιο προχωρημένες τεχνικές ή χρησιμοποιώντας κάποιο σύστημα στο άνοιγμα το οποίο έχει δει και μελετήσει με έναν επαγγελματία παίκτη. Έτσι λοιπόν μπορεί να κατάφερε να κερδίζει καλύτερους αντίπαλους από αυτόν και να απέκτησε μια καλή βαθμολογία Σε γενικές γραμμές ένας παίκτης μπορεί να φτάσει στο 1800 με 2000 ΕΛΟ σχετικά εύκολα, αλλά από κει και έπειτα η πρόοδος γίνεται αρκετά πιο δύσκολη.

Αυτό που χρειάζεται ένας παίκτης για να ξεπεράσει το 2000 ΕΛΟ είναι η σταθερότητα στις παρτίδες του. Με τον όρο σταθερότητα εννοώ να κάνει σταθερά και καλά αποτελέσματα, δηλαδή να μη χάνει πολλές παρτίδες.

 

Τι είναι η τακτική

 

Πρώτα από όλα μπορούμε να χωρίσουμε το μέσο της παρτίδας σε δύο μεγάλα κομμάτια. Το πρώτο είναι η τακτική και το δεύτερο είναι η στρατηγική. Η τακτική στο σκάκι, με απλά λόγια, είναι μία κίνηση ή μία σειρά από κινήσεις οι οποίες περιορίζουν τις απειλές του αντιπάλου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τακτική για να κερδίσουμε κάποια άμεσα οφέλη. Για παράδειγμα το ρουά, όταν απειλούμε το βασιλιά του, είναι μία τακτική απειλή η οποία περιορίζει τις επιλογές του αντιπάλου. Δηλαδή του λέμε ότι πρέπει να κάνεις κάτι για να προστατεύσεις το βασιλιά σου. Πρέπει να παίξεις μόνο με το βασιλιά.

 

Τι είναι η στρατηγική

 

Με απλά λόγια η στρατηγική είναι το σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να πετύχουμε ένα στόχο στο  μέλλον. Για παράδειγμα θέλουμε να πάμε εκδρομή στη θάλασσα. Αυτός είναι ο στόχος που θέλουμε να πετύχουμε. Για να πετύχουμε το στόχο μας πρέπει να βάλουμε ένα σχέδιο. Δηλαδή θα πρέπει να πάρουμε μαζί μας το μαγιό μας, την ομπρέλα για  τον ήλιο, αντηλιακό και ίσως κάποιο μικρό γεύμα, όπως κρύα σάντουιτς. Αυτό είναι ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα μας βοηθήσει να πετύχουμε το στόχο μας. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής μας από το μπάνιο μπορεί να τελειώνει η βενζίνη στο αυτοκίνητο. Αυτό είναι ένα τακτικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε Θα σταματήσουμε σε ένα βενζινάδικο, θα βάλουμε βενζίνη και θα επιστρέψουμε σπίτι. Μέσα από αυτό το απλό παράδειγμα νομίζω ότι μπορείτε να καταλάβετε τι είναι η τακτική και τη στρατηγική.

 

Η τακτική και στρατηγική σε σχέση με τις κατηγορίες

 

Η τακτική και στρατηγική ενώνονται μεταξύ τους και δεν αποτελούν κάποιο ξεχωριστό ή μεμονωμένο κομμάτι. Έτσι λοιπόν σε κάθε κατηγορία έχω προσθέσει την τακτική καθώς και τη στρατηγική της εκάστοτε κατηγορίας.

 

Κατηγορία 1 (1000 – 1200)

 

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι παίκτες μόλις ξεκίνησα να παίζουν σκάκι. Θα πρέπει να μάθουν κάποια πολύ βασικά πράγματα. Θα πρέπει να μάθουμε πώς μπορούμε να κάνουμε ρουά ματ στον αντίπαλο βασιλιά με διαφορετικούς τρόπους και ποιες είναι οι βασικές  ιδιότητες των πιονιών.

 

Κατηγορία 2 (1200 – 1400)

 

Στην κατηγορία αυτή οι παίκτες έχουν μάθει τα απαραίτητα, δηλαδή τα βασικά για το σκάκι, οπότε θα πρέπει να εμβαθύνουν λίγο περισσότερο στην τακτική. Πρέπει να μάθουν για τα διαφορετικά τακτικά μοτίβα επίθεσης.

Επίσης θα πρέπει να δουν μερικές παρτίδες, ώστε να αντιληφθούμε ακριβώς πως να ξεκινάει και πώς τελειώνει μία παρτίδα σκάκι.

 

Κατηγορία 3 (1400-1600)

 

Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να μάθετε πώς ακριβώς να κάνετε επίθεση στον αντίπαλο βασιλιά και πώς να τοποθετείτε τα κομμάτια σας για να μπορέσετε να πετύχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με αυτά.

 

Κατηγορία 4 (1600-1800)

 

Εδώ θα πρέπει να εμβαθύνουμε και άλλο στα τακτικά και να χρησιμοποιήσουμε τα συνδυαστικά μοτίβα δηλαδή θα πρέπει να μετράμε περισσότερες από μία κινήσεις και να μπορούμε να  δημιουργήσουμε συνδυασμούς.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τι είναι το σχέδιο και πως μπορούμε να το εφαρμόσουμε τις παρτίδες μας.

 

Κατηγορία 5 (1800 – 2000)

 

Έχει έρθει η ώρα να μετράμε κατάλληλα τις συνέχειες, της βαριάντες στο σκάκι. Δηλαδή  θα πρέπει να μπορούμε να υπολογίσουμε αρκετές κινήσεις μπροστά με ακρίβεια και να συνεχίσουμε να λύνουμε δύσκολα τακτικά προβλήματα.

Όσον αφορά τη στρατηγική θα πρέπει να μάθουμε κάποιες βασικές δομές πιονιών και πως να  χρησιμοποιούμε τα κομμάτια και τα πιόνια μας όταν αυτές παρουσιάζονται στις παρτίδες μας.

 

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη