Προγραμματισμός

Ο υπολογιστής είναι ένα βασικό εργαλείο της εποχής μας, το οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά και το έχουμε συνδέσει με πάρα πολλές δραστηριότητες Όμως αυτό που μας απασχολεί πάρα πολλές φορές είναι το πώς πραγματικά μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του και πώς αυτό να κάνει ακριβώς αυτό που θέλουμε εμείς;

 

Σε γενικές γραμμές είναι δύσκολο να επικοινωνήσουμε με κάποιον, ακόμα και αν μιλάμε την ίδια γλώσσα! Φαντάζομαι ότι θα έχει συμβεί και σε σένα όταν εξηγούσες ένα πρόβλημα σε κάποιον και αυτός είτε δεν άκουγε είτε δεν ενδιαφέρονταν για αυτά που έλεγες. Όμως παρά τις βασικές δυσκολίες στην επικοινωνία υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες είναι από όλους αποδέκτες. Για παράδειγμα αν πεις σε κάποιον “καλημέρα”, λογικά θα σου πει κι αυτός.

 

Η ανάπτυξη των υπολογιστών έχει αρχίσει από πάρα πολύ παλιά και πλέον η γλώσσα μηχανής, δηλαδή η γλώσσα που μπορεί να επικοινωνήσει ο άνθρωπος με τον υπολογιστή, έχει αναπτυχθεί πάρα μα πάρα πολύ.

 

Η γλώσσα μηχανής, η πιο απλή και βασική γλώσσα με την οποία μπορεί να επικοινωνήσει ο άνθρωπος με τον υπολογιστή, περιλαμβάνει εντολές γραμμένες σε μορφή ακολουθιών bit οι οποίες είναι άμεσα εκτελέσιμες από τον υπολογιστή, ή αλλιώς από την κεντρική μονάδα επεξεργασίας.

 

Γλώσσα μιχανής - Γλώσσα προγραμματισμού χαμηλού επιπέδου

 

Ήταν πραγματικά επαναστατικό όταν οι άνθρωποι ανακάλυψαν την αλφαβήτα και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε προτάσεις, ώστε να εκφραζόμαστε. Το ίδιο συνέβη όταν ανακαλύψαμε ότι μπορούμε να μιλήσουμε στον υπολογιστή, δίνοντας και κόβοντας το ρεύμα. Με απλά λόγια αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον υπολογιστή μας · δηλαδή έχει αναπτυχθεί ένα δυαδικό σύστημα αρίθμησης, στο οποίο όταν δεν δίνουμε ρεύμα ο υπολογιστής το αντιλαμβάνεται ως μηδέν και όταν του δίνουμε ρεύμα το αντιλαμβάνεται ως 1.

 

Η γλώσσα μηχανής αποτελείται από συμβολοσειρές από 0 και 1 δηλαδή είναι μία ακολουθία από 0 και 1 όπως για παράδειγμα 00101011010. Είναι κάτι σαν το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης, από το 0 έως το 10, το οποίο χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε όλους τους αριθμούς. Κάθε ψηφίο ονομάζετε Bit, δηλαδή είτε “0” είτε “1”. Μια σειρά από 8 Bit ονομάζετε byte.

 

Γλώσσα προγραμματισμού

 

Οι μεγάλες σειρές από 0 και 1 θα ήταν κουραστικές για τον άνθρωπο Και Έτσι λοιπόν υπήρχε ανάγκη για εξέλιξη Έτσι λοιπόν αναπτύχθηκαν οι διάδικοι αριθμοί, ώστε να μπορούν να διαβάζονται λίγο πιο εύκολα. Έπειτα επινοήθηκε μία συμβολική γλώσσα, για τις εντολές που καταλαβαίνω υπολογιστής, και γράφτηκε ένα πρόγραμμα το οποίο μετέφραζε τους αριθμούς σε σύμβολα.

 

Η γλώσσα δεύτερης γενιάς χρησιμοποιεί ένα σύνολο εντολών  το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να προγραμματίζουμε κάτι πολύ πιο γρήγορα και παράλληλα να το καταλαβαίνει ο υπολογιστής. Δηλαδή οι γλώσσες προγραμματισμού χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν την οργάνωση και διαχείριση πληροφοριών. Είναι σαν να γράφουμε σε συντομογραφία έναν περίπλοκο αλγόριθμο, με σύμβολα “0” και “1”.

 

Υπάρχουν πάρα πολλές γλώσσες προγραμματισμού και η κάθε μία έχει το δικό της σύνολο κανόνων. Αυτοί οι κανόνες αφορούν το συντακτικό της, δηλαδή το πώς γράφεται, αλλά και το τι θα σημαίνουν αυτά που γράφει.

 

Κατηγοριοποίηση των γλωσσών προγραμματισμού

 

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες γλώσσες προγραμματισμού και αν κάποιος δεν ξέρει πραγματικά την ιστορία τους καθώς και το πώς αναπτύχθηκαν, είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει από κάπου. Όπως και στο σκάκι όταν υπάρχει μία περίπλοκη θέση, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εκτιμήσουμε, δηλαδή να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται σε αυτή τη θέση.

 

Θα πρέπει να κατηγοριοποιήσουμε τις γλώσσες προγραμματισμού και αυτό μπορεί να γίνει σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα που μπορεί να δώσει μία γλώσσα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές γλώσσες έχουμε πολλές επιρροές από προηγούμενες  και για αυτό δεν πρέπει να είμαστε 100% απόλυτοι στην κατηγοριοποίηση. Παρόλα αυτά από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσουμε, να πιάσουμε δηλαδή την άκρη του νήματος για να ξεδιπλώσουμε το κουβάρι.

 

Ο βασικός μας στόχος – σχεδιασμός ιστοσελίδας

 

Τα συγκεκριμένα άρθρα έχουν ως σκοπό να μάθουμε πώς να προγραμματίζουμε καλύτερα μία ιστοσελίδα (frond end). Επίσης μπορείς να ασχοληθείς με τον προγραμματισμό για gaming ή το πώς να προγραμματίσεις ένα server (back end). Μπορείς Μπορείς να μάθεις να προγραμματίσει μία συγκεκριμένη εφαρμογή να μάθεις γενικές αρχές και τη λογική του προγραμματισμού. Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα άρθρα και μαθήματα στο διαδίκτυο. Πολλά από αυτά είναι δωρεάν. Έτσι λοιπόν Εάν θέλεις να ασχοληθείς με κάτι άλλο εκτός από τον σχεδιασμό μιας σελίδας τότε καλή τύχη!

 

Εναλλακτικά διάβασε για τις γλώσσες προγραμματισμού:

 

C

C++

Java

Web design

HTML

CSS

JavaScript

 

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed

Hot news

English read more

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

sqarbgzh-CNfrdehiitjakoptrorusrestr

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη