Ρουά ματ

2.1

 

Όπως μάθαμε στην ενότητα Α Β Γ το ρουά ματ είναι ο σκοπός του παιχνιδιού. Για να το πετύχουμε θα πρέπει να απειλούμε τον βασιλιά και αυτός να μην μπορεί να πάει πουθενά.

 

Ρουά ματ σε 1 κίνηση

 

2.2

 

Υπάρχουν τα εύκολα ή βασικά ρουά ματ, στα οποία χρειάζεται μόνο μία κίνηση για να αιχμαλωτίσουμε τον αντίπαλο βασιλιά. Επίσης υπάρχουν και τα δύσκολα ρουά ματ σε μία κίνηση. Και πάλι χρειάζεται μία κίνηση για να  αιχμαλωτίσουμε τον αντίπαλο βασιλιά, όμως αυτή η κίνηση δεν είναι τόσο εύκολη ή προφανής. Μπορεί να έχουμε πολλά ρουά, όμως ένα από όλα αυτά να είναι το σωστό. Άρα λοιπόν χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσοχή.

 

Στα παραδείγματα - ασκήσεις αυτά τα ρουά ματ είναι ανακατεμένα ώστε να σε βοηθήσουν να κάνεις καλύτερη πρακτική εξάσκηση.

 

Ρουά ματ σε 2 κινήσεις

 

2.3

 

Λίγο πιο δύσκολα παραδείγματα είναι τα ρουά ματ σε 2 κινήσεις. Έτσι λοιπόν για να αιχμαλωτίσουμε τον αντίπαλο βασιλιά χρειάζονται δύο αναγκαστικές κινήσεις, δηλαδή λίγος περισσότερος χρόνος. Και πάλι αυτά τα ρουά ματ χωρίζονται σε εύκολα και δύσκολα.

 

Λέγοντας εύκολα είναι τα ρουά ματ που έχουνε δύο φορσέ, αναγκαστικές, κίνησης· δηλαδή και οι δύο κινήσεις του επιτιθέμενου είναι ρουά. Θα κάνουμε πρώτα ένα ρουά, θα πάει κάπου ο αντίπαλος βασιλιάς και το επόμενο ρουά θα είναι ματ!

 

Φυσικά υπάρχουν και τα πιο δύσκολα παραδείγματα, τα οποία μπορούν να δυσκολέψουν ακόμα και καλούς παίκτες. Σε αυτά τα παραδείγματα η πρώτη κίνηση δεν είναι αναγκαστική, Δηλαδή δεν είναι ρουά. Ο επιτιθέμενος κάνει μία κίνηση για να παγιδεύσει τον αντίπαλο βασιλιά, δηλαδή να δημιουργήσει ένα δίκτυο ματ από το οποίο ο αμυνόμενος δεν μπορεί να ξεφύγει. Στην αρχή του κλείνουμε το δρόμο διαφυγής και έπειτα η επόμενή μας κίνηση είναι το ρουά ματ. Αυτές οι κινήσεις, οι οποίες δεν είναι ρουά, ονομάζονται ήσυχες κινήσεις και γενικά είναι δύσκολο να τις βρούμε. Όμως με εξάσκηση μπορείς να τα καταφέρεις  και να βρίσκεις τα ρουά ματ σε δύο κινήσεις σε πολύ λίγο χρόνο.

 

Ρουά ματ σε 3 κινήσεις

 

2.4

 

Εδώ ισχύουν όσα είπαμε παραπάνω δηλαδή στα ρουά μάτια δύο κινήσεις. Ήσυχη μπορεί να είναι η πρώτη ή η δεύτερη κίνηση. Φυσικά υπάρχουν και τα εύκολα ρουά ματ σε τρεις κινήσεις όπου και οι τρεις κινήσεις είναι αναγκαστικές, δηλαδή είναι ρουά.

 

Γιατί δεν δοκιμάζεις να λύσεις μερικά παραδείγματα;

 

 

 

 

Save

FacebookTwitterGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS Feed
Παράδειγμα 1

  Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 1

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 2

Παίζουν τα λευκά

Διαβάστε εδώ!
Παράδειγμα 3

Παίζουν τα μαύρα

Διαβάστε εδώ!

Πληροφορίες


Ακολουθήστε


     Google    Facebook    Likendin

     Twitter    YouTube 2    Rss

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Υποστήριξη